Pepernoten

INGREDIENTEN

Pepernoten bakken is eigenlijk geen kunst, zo gemakkelijk is het. Je moet echter wel het deeg enige tijd laten rusten om de kruiden de gelegenheid te geven hun smaak aan het deeg te verlenen. Het recept is bedoeld voor ongeveer 50 pepernoten. Verdubbel de hoeveelheden van de aangegeven ingrediënten en u maakt er met twee bakplaten tegelijk meer dan honderd van. De speculaas-en koekkruiden zijn tegenwoordig ook in de meest supermarkten verkrijgbaar. Zo niet: zoek dan een ouderwetse drogist op.

Voor ca. 50 stuks: 100 gram zelfrijzend bakmeel; 50 gram donkerbruine basterdsuiker; 1?-2 theelepels speculaas en/of koekkruiden(mengsel van gelijke delen is het meest aantrekkelijk); 1 mespunt zout, 40 gram ijskoude boter, 2 eetlepels melk.

pepernoot

 

Voorbereiding

Zeef bakmeel en basterdsuiker in een kom. Strooi speculaas en/of koekkruiden en wat zout erover. Snij de boter in dunne plakjes. Leg ze op de bloem. Snij de boter met twee messen door de bloem tot een kruimelige massa is verkregen. Sprenkel de melk erover. Kneed het deeg daarna met een koele hand tot een goed samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en laat het, verpakt in plastic folie, tenminste 20 minuten op een koele plek rusten.

Bereidingswijze

Bestrijk een bakplaat met een kwastje met gesmolten boter. Vorm van het deeg balletjes van ca.1 centimeter. Leg ze, met een onderlinge afstand van ca. 2 centimeter op de bakplaat. Druk de balletjes met de wijsvinger enigszins plat. Schuif de bakplaat in het midden van de tot 180 graden voorverwarmde oven. Bak de pepernoten in 18-20 minuten mooi bruin en gaar. Neem de pepernoten van de bakplaat en laat ze koud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *